De MR

Meedenken en meebeslissen door ouders is een gewone zaak op scholen. Daardoor is het onderwijs (en met name de besluitvorming) democratischer en kunnen ouders ‘in de keuken’ van de school kijken.  

Dit meedenken en meebeslissen is wettelijk geregeld in de ‘Wet Medezeggenschap Onderwijs’, die bepaalt dat op elke basisschool een Medezeggenschapsraad (MR) moet zijn. De MR van De Driemaster bestaat uit vijf vertegenwoordigers van de ouders en vijf vertegenwoordigers van het team. De MR wordt telkens voor een periode van 2 jaar gekozen. Leden zijn herkiesbaar. Ook in 2009 worden verkiezingen georganiseerd voor de oudergeleding van de MR. Te zijner tijd worden ouders opgeroepen zich kandidaat te stellen.

De MR heeft een aantal algemene en bijzondere bevoegdheden. De twee belangrijkste algemene bevoegdheden van de MR zijn het informatierecht en het initiatiefrecht. Het informatierecht houdt in dat het schoolbestuur en directie tijdig en voldoende informatie aan MR beschikbaar stellen, zodat zij in staat zijn hun standpunt over een beleidsvoorstel te formuleren. Daarnaast kan de MR ook informatie opvragen bij externe instanties. De essentie van het initiatiefrecht is dat de MR over alle zaken die betrekking hebben op school voorstellen kan doen en hierover met de directeur in overleg kan treden. De directie is verplicht hierop te reageren.

Naaste de algemene bevoegdheden heeft de MR twee bijzondere bevoegdheden: het instemmingsrecht en het adviesrecht. In de MR wordt onder andere gesproken over de budgetten die de school beschikbaar heeft voor personeel en leermiddelen, de arbeids- en leeromstandigheden binnen de school en het schoolplan, waarin bijvoorbeeld de onderwijskundige uitgangspunten van de school beschreven worden. Bij belangrijke besluiten van de directie is instemming van de raad nodig, zoals bij het aanpassen van de schooltijden of het zorgplan. Bij andere besluiten moet de directie de raad om advies vragen, zoals bijvoorbeeld bij het besteden van de middelen die de school ontvangt of deelname aan onderwijskundige experimenten. Meer informatie vindt u in het reglement van de MR en op de website over de WMS.

De MR vergadert ongeveer 5 keer per schooljaar. Deze vergaderingen zijn openbaar. Daarnaast vertegenwoordigen één van de ouders en een teamlid uit de MR De Driemaster in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (SAKS). Agenda’s en verslagen van de MR-vergaderingen zullen vanaf 2009 op de publicatieborden worden gehangen en op de website van de school worden geplaatst.

Informatie over MR-leden vindt u hierna op de pagina Wie zitten er in de MR?. De MR zal  regelmatig verslag van haar activiteiten in De Verrekijker en Het scheepsjournaal. Tenminste één maal per jaar doet de MR uitgebreid verslag van haar werk tijdens de ouderavond. Voor vragen, opmerkingen, zaken waarvoor ouders aandacht vragen, kan de MR benaderd worden via e-mail (mailto:mr.driemaster@saks.nl) of door één van de leden te bellen of aan te spreken.

 

Wie zitten er in de MR? 

De oudergeleding van de MR bestaat uit: 
Renate Heijstra, Dennis Valk, Sabine Wiesner, Susan Buren en Jaco de Bruijn

De personeelsgeleding van de MR bestaat uit: 
Maria Born, Inge Adams, Trudy Bilars, Roline Smit en Herma Munniks

De functieverdeling is als volgt: 

Functie Naam
Voorzitter Maria Born
Vice-voorzitter Renate Heijstra
Secretaris Herma Munniks
Penningmeester Dennis Valk
2e Penningmeester Sabine Wiesner
GMR Dennis Valk en Inge Adams
Postmap Maria Born en Susan Buren 

 jacodebruijn

 
Jaco de Bruijn (072-5330031 of 06-36304718)Ik ben de vader van Jur (De Stuurhut), David (Het Kofschip) en Nynke (De Loopplank) en ben sinds 2007 lid van de MR. In het dagelijks leven werk ik als officier bij de Koninklijke Marine. Ik vind het belangrijk dat ouders betrokken zijn bij de school van hun kinderen. Dat kan op natuurlijk op vele manieren en die zijn allemaal even waardevol. De MR biedt naar mijn mening een goede mogelijkheid om ook op bestuurlijk vlak bij de school betrokken te zijn en het beleid te beinvloeden. Ik wil hier samen met de overige leden zo goed mogelijk invulling aan geven.  
 

 susanburen

 
Susan Buren  Ik ben de moeder van Bart en Sophie Nijssen (groep 8 en 4)  en ben sinds het schooljaar 2004-2005 lid van de MR.

Ik vind het belangrijk en interessant om kennis te nemen van het beleid van deze school en om mee te denken met het opstellen van nieuw beleid. De kwaliteit van het onderwijs en de sfeer (in ruime zin) op een school komt niet alleen in de klassen zelf tot stand. Dit wordt naar mijn idee ook voor een groot deel bepaald door het beleid dat hiervoor door de directie wordt gemaakt in samenwerking met leerkrachten en inbreng van ouders.

Als deelnemer van de oudergeleding van de MR hoop ik hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

 renateheijstra

 
Renate Heijstra Getrouwd met Rens. Onze dochters Jorinde en Melanthe zitten al geruime tijd op De Driemaster: Groep 7 Het Vooronder en Groep 5 De Brug. Daardoor ontdek je dat er meer te doen is dan de diverse werkgroepen die op school actief zijn. Ik ben graag goed geïnformeerd over veranderingen op school. Ik vind het belangrijk om als ouder mee te denken en mee te beslissen in bestuurlijke zaken. Het bevorderen van de openheid, openbaarheid en onderling overleg is belangrijk voor zowel de school als de ouders. Ik hoop hierin mijn steentje bij te kunnen dragen.
 

dennisvalk 

 
Dennis Valk  Vader van 3 kinderen die op de Driemaster leren: Thijs, Imke en Jet. Heb de Driemaster van begin af aan ervaren als een school waar een heel betrokken team werkt en de kinderen met plezier elke dag naar toe gaan en van thuis komen. De afgelopen 7 jaar lid geweest van de ouderraad en sinds dit schooljaar zitting in de MR. 
 

 


Sabine Wiesner 

(informatie volgt nog)